Raambeveiliging tegen inbraak: alle opties toegelicht

raambeveiliging inbraakHet aantal geregistreerde misdrijven in België is al enkele jaren op rij aan het dalen. Alleen het aantal woninginbraken blijft problematisch hoog. Hoewel je inbrekers uiteraard niet persoonlijk kunt tegenhouden, zijn er wel een aantal technieken om aan doeltreffende inbraakpreventie te doen. In dit artikel bespreken we alle opties om je ramen te beveiligen tegen inbraak.

Veilig dankzij goeie ramen

Raambeveiliging bestaat uit drie luiken:

  • Stevige ramen die tegen een stootje kunnen
  • Sloten en afsluitbare raamkrukken
  • De gewoonte om de ramen altijd op slot te doen

Alles begint bij stevige ramen

De keuze voor degelijke ramen is een eerste belangrijke stap als je je woning veiliger wilt maken. Oude raamprofielen en enkel glas zijn namelijk veel te makkelijk kapot te maken en vormen amper een barrière voor inbrekers. Ramen uit een hard en stevig materiaal dat niet snel breekt, zoals pvc, zijn onmisbaar. Laat tegelijkertijd veiligheidsglas installeren voor een optimale veiligheid. Dat kan gebroken worden, maar valt door een taaie folie in het glas niet uit in stukken uit elkaar.

Tip: Inbraakwerende rolluiken schrikken inbrekers af en beschermen je nieuwe ramen tegen extreme weersomstandigheden, pottenkijkers en inbraakpogingen. Je kunt ze niet zomaar forceren en ze  vormen daardoor een echt obstakel voor dieven.

inbraakbeveiliging PVC ramen en deurenRaambeveiliging tegen inbraak: sloten en krukken

Venstersloten zijn een kleine investering die je woning écht veiliger maakt. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden om je ramen tegen inbraak te beschermen:

  • Een raamgrendel is een soort ‘oplegslot’ aan de binnenkant van een raam. Je kunt deze grendels gebruiken als slot op achter- en balkondeuren. Het is een ideaal slot voor pvc-ramen.
  • Een inbouwespagnolet heeft meer dan vijf sluitpunten en een afsluitbare raamkruk. Het is ideaal voor dakramen, draai- of klapramen en draaikiepramen.
  • Afsluitbare krukken kun je, net zoals bij een deur, op slot draaien.
  • De beveiligingsmechanismen in je ramen worden ook wel nokken genoemd, en er bestaan verschillende types. Paddenstoelnokken haken beter in dan gewone rolnokken, waardoor een inbreker je raam moeilijker kan loswrikken.

Idealiter installeer je in één keer nieuwe raamprofielen, mét veiligheidsglas en de nodige ingebouwde sloten. Maar ook in andere gevallen kun je maar beter investeren in sloten en nieuwe raamkrukken. Vraag meer uitleg aan een expert voor advies op maat.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!