Aangedampte ramen in huis: hoe condensatie vermijden?

Dit fenomeen kent iedereen: je stapt uit een stomende douche en door de damp zie je geen hand meer voor ogen. Bovendien slaat de vochtige lucht aan tegen je spiegel en muren. Dat noemen we condensatie: wanneer warme waterdamp in aanraking komt met een koud oppervlak, ontstaan er druppels. In de badkamer is dat slechts een tijdelijk ongemak, maar wanneer er wel vaker condensatie optreedt in je woning, moet je toch opletten. Om hardnekkige vochtproblemen te voorkomen, geven wij je alvast enkele nuttige tips om condensatie te vermijden.

Condensatie vermijden: drie toverwoorden

1.      Isoleren

De sleutel tot een gezonde en comfortabele woning die zuinig omspringt men energie, is een goeie isolatie. Door je woning voldoende te isoleren, hou je tijdens de winter koude lucht buiten en de warmte binnen. In de zomer kun je dankzij een goeie muur-, dak- en vloerisolatie genieten van een zalig koele woning, ook als het buiten broeierig warm is.

Condensatie vermijdenIsolatie is ook cruciaal in de strijd tegen condensatie en de vochtproblemen die condensatie met zich kan meebrengen. Een goed geïsoleerde muur voelt aan de binnenkant minder koud aan, waardoor er geen condensatie kan optreden. Denk ook aan je ramen en deuren, want dat zijn vaak de zwakste schakels in je isolatie. Kies voor dubbele beglazing of hoogrendementsglas én isolerende raamprofielen. Zo verminder je het risico op raamcondensatie aanzienlijk!

2.      Verwarmen

Hoe groter het temperatuurverschil tussen de warme dampen en je muren en meubelen, hoe groter de kans op condensatie. Het spreekt dus voor zich dat warme dampen veel sneller condenseren wanneer het koud is in je woning. Verwarm je huis daarom voldoende.

Raamcondensatie voorkomen

Tip: Woon je in een oud huis met veel kiertjes? Dan is extra isolatie een must. Zonder kiertjes in je woning verwarm je veel efficiënter en goedkoper, en loop je aanzienlijk minder risico op raamcondensatie.

3.      Verluchten

Een effectief ventilatiesysteem is onmisbaar voor een condensatievrije woning met een gezond binnenklimaat. Want ook in een perfect geïsoleerde en lekker warme woning moeten de vochtige dampen uit je keuken, badkamer of waskamer een weg naar buiten kunnen vinden. Zet daarom regelmatig je ramen open of – nog beter – installeer een ventilatiesysteem C of D. Een ventilatiesysteem C of D regelt de toe- en afvoer van lucht op een uiterst efficiënte manier, zodat je nooit nog last hebt van vochtige of vervuilde binnenlucht.

 

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!