Wil je weten hoe energiezuinig je woning is? Dan moet je je E-peil achterhalen. Het is dé belangrijkste maatstaf om de energiezuinigheid van een pand te bepalen. Bovendien is het een heel handig instrument bij de aan- en verkoop van een nieuw huis. In dit artikel maken we je wegwijs en geven we je bruikbare tips mee.
E-peil: wat is het?
Het E-peil maakt deel uit van de zogenaamde EPB-eisen (EnergiePrestatie en Binnenklimaat), die op hun beurt bij de energieprestatieregelgeving horen. Het is een initiatief waarmee de overheid normen oplegt voor energiezuinig bouwen en verbouwen. Hoe lager het E-peil, hoe minder energie je woning nodig heeft voor verwarming, warm water, koeling, verlichting, …
E-peil almaar strenger
De Vlaamse overheid heeft een plan uitgestippeld waarmee het tegen 2021 energieneutrale nieuwbouwwoningen wil realiseren. En dat heeft gevolgen voor het E-peil. Vanaf 2014 moeten alle nieuwbouwwoningen een E-peil van 60 halen. In 2016 worden de eisen nog verstrengd en geldt een E-peil van 50.
Hoe lager het E-peil, hoe meer je moet investeren in energiezuinige maatregelen. Studies hebben aangetoond dat een woning met een E-peil van 50 een hoge energiewinst oplevert, tegen beperkte meerkosten. Uiteraard duurt het even vooraleer je de investering hebt terugverdiend, maar je woning gaat ook tientallen jaren mee. Hoe langer je in een huis woont, hoe rendabeler!
Waarop is het E-peil van toepassing?
De regelgeving over het E-peil is erg strikt en gedetailleerd. Ze geldt voor onderstaande werkzaamheden:
- Nieuwbouw
- Herbouw
- Ontmanteling
- Gedeeltelijke herbouw waarvan het beschermd volume groter is dan 800 m³
- Gedeeltelijke herbouw met minstens één wooneenheid
- Uitbreiding waarvan het beschermd volume groter is dan 800 m³
- Uitbreiding met minstens één wooneenheid
Premies voor energiezuinige nieuwbouwwoningen
Als je het E-peil van je woning verbetert, kan je een beroep doen op overheidspremies. Hou er wel rekening mee dat de E-peilpremie alleen geldt voor nieuwbouwwoningen en –appartementen. Gedeeltelijke herbouw en uitbreidingen komen niet in aanmerking.
Het hoeft geen betoog dat ramen een grote impact hebben op de energieprestaties van je woning. PVC ramen scoren erg goed en kunnen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voorleggen. Interesse? Neem contact met ons op voor een gratis offerte!
> Opgelet: info in dit artikel over mogelijke premies of subsidies kan ondertussen achterhaald zijn. Raadpleeg ons overzicht van actueel geldende premies & subsidies!