Er worden verschillende waarden gebruikt om de energiezuinigheid en isolatiewaarde van een gebouw uit te drukken. Om je wegwijs te maken, geven we je in onze rubriek Lexicon een handig overzicht en lichten we toe wat de waarden precies betekenen. Eerder kon je al alles lezen over het E-peil van je woning. In dit artikel gaan we dieper in op het K-peil, dat de globale isolatiewaarde van een woning uitdrukt.
Hoe wordt het K-peil berekend?
Wat is de volledige isolatiewaarde van je woning? Daarop biedt het K-peil een antwoord. In tegenstelling tot het E-peil, wordt het K-peil bepaald voor het gebouw in z’n totaliteit. Het K-peil wordt berekend aan de hand van de U-waarden van de verschillende onderdelen van een pand (ramen, dak, vensters, buitenschrijnwerk, …). De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde en per vierkante meter verloren gaat wanneer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten 1°C bedraagt. De compactheid en de afmetingen van je woning spelen ook een belangrijke rol bij het bepalen van het K-peil. Hoe compacter, hoe kleiner de K-waarde.
Welke factoren bepalen het K-peil?
Het E-peil (dat de energieprestaties van je woning uitdrukt) heeft een grote impact op het K-peil, maar daarnaast zijn er nog andere factoren van belang:
- De zogenaamde interne warmtewinsten: als je bijvoorbeeld ramen hebt aan de zuidkant scoor je beter.
- De ventilatieverliezen: ventileren kost energie.
- De kwaliteit en performantie van de installaties die je woning van elektriciteit en verwarming voorzien.
Je doet er overigens goed aan om in eerste instantie op het K-peil te focussen en daarna het E-peil aan te pakken. Een goede isolatiewaarde is cruciaal, zowel bij nieuwbouwwoningen als renovatieprojecten.
Het belang van de isolatieschil
De zogenaamde isolatieschil is heel belangrijk voor de thermische isolatie van je woning. Buitenmuren, dak, ramen, vloeren, … Je moet ze voldoende isoleren om het K-peil optimaal en je energiefactuur binnen de perken te houden.
De meeste warmte ontsnapt nog altijd via ramen en deuren. Het is dan ook cruciaal om ramen met een hoge isolatiewaarde te kiezen. Niet alleen het type beglazing is van belang, ook aan de kwaliteit van de raamprofielen moet je aandacht besteden. PVC ramen scoren heel hoog op het gebied van thermische isolatie en hebben bovendien een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Wil je de isolatiewaarde van je woning opkrikken? Neem contact met ons op voor een gratis offerte!