Thermische glasbreuk: beter voorkomen dan genezen

thermische glasbreukEen gebroken glas kan je missen als kiespijn. Je wordt dan opgezadeld met kosten en kopzorgen. En je verzekering aanspreken om de schade te vergoeden, is ook een heel gedoe. Een gebroken glas is meestal het gevolg van thermische glasbreuk. Wat is dat precies en hoe kan je het voorkomen?

Wat is thermische glasbreuk?

Thermische glasbreuk komt voor bij extreme weersomstandigheden en wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen de twee zijden van het glasblad. Wanneer de zon fel schijnt, bereikt het glas aan de buitenkant een hoge temperatuur, terwijl de temperatuur aan de binnenkant veel lager is. Op die manier ontstaan er druk- en trekspanningen waardoor de beglazing kan breken. Thermische glasbreuk begint bijna altijd onderaan, kan vertakt zijn en loopt loodrecht omhoog.

Thermische glasbreuk: de risicofactoren

Welke factoren zorgen voor thermische glasbreuk? We onderscheiden er drie:

  1. De weersomstandigheden: Door de intensiteit van de zonnestralen loopt de temperatuur fel op. De oriëntatie van de woning en de mate van blootstelling aan de zon zijn hierbij ook van belang.
  2. De buitenomgeving: De omliggende omgeving kan ervoor zorgen dat de beglazing in de schaduw ligt. Denk bijvoorbeeld aan bomen, een terras of luifel.
  3. De binnenomgeving: Dankzij gordijnen of een zonnewering vergroot het temperatuurverschil tussen binnen en buiten.
thermische beglazing

De eigenschappen van de beglazing

Glas absorbeert energie. Hoe hoger de energieabsorptiecoëfficiënt, hoe hoger de temperatuur van het glas en hoe meer kans op thermische glasbreuk. Sommige soorten beglazing zijn gevoeliger voor glasbreuk dan andere. Zo breekt glas met een coating of reflecterende folie sneller en is het risico ook groter bij driedubbel glas. Als je thermische glasbreuk wil vermijden, moet je bij de aankoop dus rekening houden met het glastype.

Thermische glasbreuk voorkomen

Thermische glasbreuk kan je in de eerste plaats voorkomen door een aantal eenvoudige ingrepen te doen. Plaats gordijnen niet te dicht bij het glas (minstens 40 mm) en vermijd dat radiatoren hun warmte op het glas afstralen. Plaats geen donkerkleurige meubels of voorwerpen vlak bij het raam. Wanneer het temperatuurverschil in de beglazing kan oplopen tot 30° Celsius, gebruik je best gehard glas.

Wil je ramen en deuren plaatsen en glasbreuk vermijden? Neem dan contact op met onze specialisten. Zij staan je met raad en daad bij!

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!