Energiezuinig wonen? Maak gebruik van superisolerend glas

superisolerend glasHeb je nog enkele of dubbele beglazing? Dan is het hoog tijd om over te schakelen op superisolerend glas. Dit type beglazing beperkt het warmteverlies drastisch waardoor je heel wat kan besparen op je energiefactuur. En dat is geen overbodige luxe tegenwoordig, met de energieprijzen die alleen maar stijgen. Wat zijn precies de kenmerken en troeven van superisolerende beglazing. Wij maken je wegwijs.

Energiezuinig wonen: de impact van buitenschrijnwerk

De beglazing heeft een grote impact op energiezuinig wonen. Door ramen en deuren ontsnapt er immers veel warmte. Het buitenschrijnwerk is een belangrijke factor om zo weinig mogelijk te moeten verwarmen in de winter. Bovendien blijft je huis in de zomer lekker fris als je beglazing met een hoge isolatiewaarde kiest.

Uitstekende isolatiewaarden

Superisolerend glas wordt ook wel hoogrendementsglas genoemd. In vergelijking met enkele beglazing verminder je het warmteverlies met 80%. Ook dubbel glas moet de duimen leggen voor hoogrendementsbeglazing: de thermische prestaties zijn twee tot drie keer beter. Wanneer je superisolerend glas kiest, moet je uiteraard een investering incalculeren. Maar die verdien je na verloop van tijd dubbel en dik terug aangezien je veel minder stookkosten opsoupeert. En op die manier wordt energiezuinig wonen werkelijkheid!

energiezuinig wonen

De U-waarde van superisolerend glas

De prestaties van de verschillende soorten beglazing worden aangeduid met een U-waarde (warmtedoorgangscoefficiënt). Die bepaalt het warmteverlies per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Hoe lager de U-waarde, hoe lager het warmteverlies en hoe minder energie je verbruikt. Stel dat het buiten 0°C is en binnen 20°C. Bij enkel glas is de temperatuur aan de binnenkant van het glas 5,6°C, terwijl die bij superisolerend glas maar liefst 17°C bedraagt. Cijfers die boekdelen spreken!

Premies voor energiezuinig wonen

De overheid stimuleert energiezuinig wonen en het zou zonde zijn om niet gebruik te maken van de premies. Voor de vervanging van enkel glas krijg je een premie van 12 euro per vierkante meter (U-waarde van 1,1). Vervang je enkele of dubbele beglazing door glas met een U-waarde van 0,8 dan ontvang je 15 euro per vierkante meter. Als je investeert in zowel nieuwe ramen als muurisolatie, kan je vanaf 2014 gebruikmaken van de combipremie.

> Opgelet: info in dit artikel over mogelijke premies of subsidies kan ondertussen achterhaald zijn. Raadpleeg ons overzicht van actueel geldende premies & subsidies!

Het belang van raamprofielen

Naast de beglazing, is ook de kwaliteit van de raamprofielen van groot belang voor een energiezuinige woning. PVC raamprofielen kunnen uitstekende isolatiewaarden voorleggen. Bovendien ben je ook zeker van een de beste prijs-kwaliteitverhouding!