U-waarde: hoeveel warmte ontsnapt er door je ramen?

U-waarde ramenHoeveel warmte gaat er verloren door je ramen? Een belangrijke en relevante vraag bij de installatie van nieuwe ramen. Om er een objectief antwoord op te bieden, werd de U-waarde (ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd) in het leven geroepen. Hoe lager de U-waarde, hoe kleiner het warmteverlies. In dit artikel kom je alles te weten over het hoe en waarom van de U-waarde.

De componenten van de U-waarde

Alle onderdelen van een raam hebben een U-waarde. Vooral voor de beglazing en de raamprofielen is het een belangrijke parameter. Een overzicht:

  • Uw: de warmtedoorgangscoëfficiënt van het totale raam.
  • Ug: de warmtedoorgangscoëfficiënt van het glas.
  • Uf: de warmtedoorgangscoëfficiënt van het raamprofiel.

Om een nauwkeurig en uniform beeld te krijgen, werd de Europese norm EN 10 077-norm ingevoerd.

Welke factoren beïnvloeden de U-waarde van ramen?

Bij de berekening van de U-waarde van ramen zijn er verschillende factoren in het spel:

  • De beglazing: hoe beter de kwaliteit, hoe lager de U-waarde. Hoogrendementsglas is een must.
  • Het aantal kamers van het raamprofiel: hoe meer kamers, hoe minder warmte er ontsnapt.
  • De thermische geleiding van de materialen.
U-waarde PVC ramen

Ben je bezig met een nieuwbouw of een renovatie? Dan doe je er goed aan om over de isolatiewaarde van je ramen de nodige informatie in te winnen, want die heeft een grote impact op het energieverbruik van je woning.

De isolatiewaarde van PVC ramen

Ben je op zoek naar ramen met een lage U-waarde en een uitstekende isolatiewaarde? Dan zijn PVC ramen ideaal. De thermische kwaliteiten van PVC zijn ongezien en zorgen voor een laag energieverbruik. Meer weten? Neem contact op voor advies op maat of vraag een gratis offerte aan.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!