Van E-peil tot U-waarde: wegwijs in isolatieterminologie

EPB wetgevingE-peil, U-waarde, LTA, ZTA… Bij het kopen van ramen wordt er naar je hoofd gesmeten met allerlei onbegrijpelijke vaktermen en afkortingen. Desondanks zijn enkele kengetallen wel degelijk belangrijk om weten! Hier de belangrijkste op een rij!

E-peil: hoe energiezuining is uw woning?

Het E-peil drukt de energieprestatie van een woning uit. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger uw woning. En hoe lager uw energiefactuur. Het E-peil (uitgedrukt als E-waarde) is een belangrijke parameter, zeker met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd. De energieprestaties van PVC ramen en PVC deuren mogen op dit gebied gezien worden.

U-waarde: hoe groot is het warmteverlies?

De U-waarde (vroeger de K-waarde) geeft het warmteverlies aan. Hoe lager de U-waarde, hoe beter uw huis is geïsoleerd. Dit getal toont dus aan hoe goed PVC ramen en PVC deuren warmte en koude doorlaten.

Ug-waarde of warmteverlies

Met de Ug-waarde wordt de isolatiecapaciteit uitgedrukt. Ze geeft aan hoeveel warmte per seconde door één vierkante meter beglazing verloren gaat als de temperatuur tussen binnen en buiten één graad Kelvin verschilt. Hoe lager de Ug-waarde, hoe kleiner het warmteverlies.

K-peil: warmte-isolatie van een gebouw

Het K-peil geeft de globale warmte-isolatie van een gebouw weer. Het K-peil geldt voor het gebouw als geheel. De term houdt niet alleen rekening met de isolatiegraad van een gebouw, maar ook met de compactheid.

Ramen geluidsisolatieGeluidsnorm: binnen- en buitenlawaai beperken

Een goede geluidswering is belangrijk om lawaai buiten te houden. Maar ook om het binnenlawaai niet naar buiten te verspreiden en zo uw privacy te garanderen. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibels en de geluidsnorm (of akoestische norm) is wettelijk vastgelegd. PVC ramen en PVC deuren bieden hier soelaas.

LTA: hoeveel licht valt er binnen?

LTA geeft het percentage licht aan dat door de ramen wordt doorgelaten. Hoe hoger, hoe meer licht er binnenvalt. Het is raadzaam om PVC ramen te kiezen met een lichttransmissie boven de 60%. Zo behoud je, ook bij minder zonnig weer, perfect door het raam te kijken.

ZTA: hoeveel warmte komt er binnen?

De zontoetredingsfactor (ZTA) drukt het totale percentage warmte uit die uw PVC ramen doorlaten. Hoe hoger deze factor, hoe meer warmte er in de woning binnenkomt. Dat is belangrijk omdat u dan minder moet verwarmen en dus minder energie verbruikt.

PVC ramen

Wilt u meer informatie over PVC ramen en PVC deuren? Neem dan contact met ons op of vraag een gratis offerte!

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!