Energieneutraal bouwen: dit moet je weten

Je kan er niet omheen: energieneutraal bouwen is bezig aan een stevige opmars. Dat hoeft ook helemaal niet te verbazen. De regeling rond energiemaatregelen werd onlangs verstrengd, met als doel om in 2021 alleen nog maar energieneutrale nieuwbouwwoningen af te leveren in Vlaanderen. Om de nieuwe normen te halen, dringen extra investeringen zich op. Maar maak je daarover geen zorgen: die investeringen vertalen zich in een lagere energiefactuur, extra premies én een korting op je onroerende voorheffing.

Energieneutraal bouwen

Het sleutelwoord is ‘compactheid’

Wie energieneutraal wil bouwen, houdt het best rekening met de compactheid van zijn woning. Door de best mogelijke verhouding van beschermd volume tot verlieslatende oppervlakte te kiezen, maak je het energieverbruik per vierkante meter zo klein mogelijk. Dat komt uiteraard de isolatie, luchtdichtheid en bouwkost van je woning ten goede. Een extra tip: spring creatief om met daglicht en beperk het gebruik van kunstmatige verlichting. Daarmee dring je het elektriciteitsverbruik in huis gevoelig terug.

Investeren in hernieuwbare energie is een must

Energieneutrale woningen verbruiken niet alleen weinig energie. De weinige energie die ze wel verbruiken, wekken ze zo zuinig mogelijk op en wordt voor het overgrote deel uit hernieuwbare bronnen gehaald. Verwarmen, ventileren, warm water produceren … Energiezuinige woningen investeren fel in de productie van hernieuwbare energie. Of dat nu gebeurt door middel van zonneboilers, zonnepanelen of warmtepompen, je woning is pas energiezuinig als het voor minstens 10kWh/m² aan hernieuwbare energie produceert.

Thermische isolatie troef

Om je energieverbruik nog verder in te perken, doe je er goed aan om je dak en buitenmuren te isoleren. En natuurlijk verdient ook je buitenschrijnwerk de nodige aandacht. Wil je er helemaal zeker van zijn dat je raamprofielen perfect aansluiten op het pleisterwerk? Kies dan voor PVC ramen. Die garanderen een optimale thermische isolatie én – niet onbelangrijk – een oerdegelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op met ons of vraag een gratis offerte aan.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!