Wat is de g-waarde van glas?

G-waarde van glas Zonwerende beglazing, driedubbel glas, hr glas, … Er zijn zo veel soorten glas, dat verwarring niet uitgesloten is. De g-waarde van glas helpt om de isolatiewaarde van je ramen te bepalen.Deze waarde wordt ook wel zonnetoetredingsfactor (ZTA) genoemd en geeft de verhouding tussen de invallende zonnestraling en de binnenkomende zonnestraling weer. Hoe lager de g-waarde, hoe minder zonnewarmte er dus in de woning binnen komt.

Oververhitting tegengaan

De g-waarde van glas speelt een belangrijke rol bij woningen die snel oververhit raken. Dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor je comfort, en ook voor de EPB-waarde van je woning. Glas met een hoge g-waarde heeft een nadelige invloed op het E-peil, dat de energieprestatie van de woning weergeeft. Wie een warm huis heeft, zal de airco al wat vaker aanzetten. En die verbruikt natuurlijk elektriciteit.

Warmte buiten, licht binnen

Het is misschien moeilijk in te schatten, maar het verschil tussen glas met een hoge g-waarde van 0,75 en glas met een lage g-waarde van 0,25 is enorm.

Glas met lage g-waarde

Glas met een lage g-waarde zal maar 25 procent van alle invallende zonnestralen doorlaten en zo dus oververhitting beperken. Natuurlijk zijn er nog andere oplossingen. Zo kan je schaduw creëren, bijvoorbeeld door bomen te planten naast je woning, of door luifels of  zonwering te installeren.

Let op: vergeet niet dat er bij schaduw meteen ook minder licht naar binnen komt.

Glas met hoge g-waarde

En daar zit het grote verschil tegenover glas met hoge g-waarde. Glas met lage g-waarde filtert de frequentie van de zonnestralen. Die bestaan uit de stralen die je ziet, en onzichtbare infraroodstralen. De stralen die je ziet, leveren veel licht, maar weinig warmte. De infrarode stralen, die je niet ziet, brengen veel meer warmte over. Glas met een lage g-waarde filtert vooral de onzichtbare, warme stralen en laat het zonlicht door. Zo blijft warmte buiten en komt zonlicht toch binnen.

Laat binnen koel blijven

G-waarde van glas in cijfers

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!