De R-waarde: hoe goed isoleert een materiaal?

De R-waarde drukt uit hoe goed een materiaal isoleert. Ontdek er het fijne van in dit artikel!De R-waarde is een cijfer dat het warmte-isolerende vermogen van een materiaal aanduidt. Het wordt uitgedrukt in m2K/W: hoe groter het cijfer, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. Dubbel glas heeft een R-waarde van gemiddeld 0,36 m2K/W, bij hoogrendementsglas loopt dit op tot 0,83 m2K/W.

De isolerende prestaties van je woning worden uitgedrukt in verschillende waarden. Denk maar aan de U-waarde of de Lambda-waarde, die respectievelijk de isolatiewaarde van constructiedelen en materialen aanduiden. De R-waarde geeft aan hoeveel warmte er door een materiaal wordt tegengehouden. Hoe beter het materiaal isoleert, hoe hoger de R-waarde.

Hoe bereken je de R-waarde?

De formule is R = d/λ, waarbij
R staat voor de warmteweerstand in m2 K/W en voor de dikte van het materiaal in m.
λ is de lambdawaarde of warmtegeleidingscoëfficiënt in W/m K. Metalen zijn goede geleiders en hebben over het algemeen dus een lage R-waarde, materialen die goed isoleren, zoals PVC en lucht, hebben een hoge R-waarde.

In de bouw wordt de totale warmteweerstand van een constructie vaak aangeduid met Rc. In de warmteverliesberekeningen wordt gebruikgemaakt van de U-waarde (vroeger ook wel aangeduid met K-waarde).

Wat is de verhouding tussen de R-waarde en de lambda-waarde?

De lambda-waarde is het tegenovergestelde van de R-waarde. Hoe hoger de lambda-waarde, hoe minder goed het materiaal isoleert. Dit hoeft niet per se te betekenen dat materialen met een lage lambda-waarde beter isoleren dan een materiaal met een iets hogere lambda-waarde. Dat komt omdat de hogere of slechtere lambda-waarde gecompenseerd kan worden door de dikte van het materiaal, de d in de bovenstaande formule.

De R-waarde van beglazing?

Ga je dus nieuwe ramen installeren, dan is het belangrijk dat je kijkt naar de R-waarde van de beglazing. Die duidt namelijk aan hoe goed of hoe slecht het glas isoleert. Uiteraard wil je beglazing die zoveel mogelijk warmte binnenhoudt en dus een hoge R-waarde heeft. Dubbel glas heeft een R-waarde van gemiddeld 0,36 m2K/W, hoogrendementsglas isoleert nóg beter, met een R-waarde van 0,83 m2K/W.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!