Mijn huis verluchten in de winter: hoe doe ik dat?

Dankzij een degelijke woningisolatie geniet je ook in de winter van een zalig warm binnenklimaat. Veel mensen denken in de koude wintermaanden dan ook niet meteen aan verluchting. Nochtans is het ook nu van het grootste belang om je huis goed te verluchten. Lees hier hoe je te werk gaat.

Huis verluchten in de winter

Het belang van verluchting

Ventilatie is levensbelangrijk voor je gezondheid en die van je huisgenoten. Na verloop van tijd heeft de lucht in je huis namelijk een hoog vocht- en koolstofdioxidegehalte. Bovendien stapelen schadelijke stoffen zich op in de lucht door het gebruik van chemische producten. Door je woning te ventileren, vervang je de vervuilde en vochtige binnenlucht door verse buitenlucht. Zo voorkom je ademhalingsproblemen en sluit je het risico op CO-vergiftiging uit. Bovendien kun je door goed te verwarmen én regelmatig te ventileren vochtproblemen en schimmelvorming voorkomen.

Je huis verluchten in de winter: open je ramen regelmatig

Met enkele eenvoudige maatregelen kun je je woning al goed verluchten. Aarzel bijvoorbeeld niet om de ramen korte tijd wagenwijd open te zetten. Verlucht vooral je slaapkamer goed na het slapen. Je zult het misschien even flink koud hebben, maar je ramen openen aan beide kanten van je woning – zodat er letterlijk een frisse wind door je huis waait – is wel bijzonder effectief.

Tip: Bij de keuze van je ramen kies je het beste voor raamprofielen met een kiepstand. Een kiepraam kun je makkelijk even openzetten, ook in de winter, om je huis te verluchten.

Mechanisch ventileren? Denk aan isolerende ramen en deuren

Door gewoon je ramen en deuren af en toe te openen, kun je je huis dus in zekere mate zelf verluchten. Toch is ‘natuurlijke ventilatie’ allesbehalve ideaal. Je verliest namelijk veel warmte en energie wanneer je je ramen ’s winters opent. En die koude wind door je huis is dan misschien wel effectief, erg aangenaam is het niet.

Met een mechanisch ventilatiesysteem, zoals een systeem C of D, wordt de toevoer en afvoer van lucht automatisch geregeld. Opdat een systeem D – dat ook wel ‘balansventilatie’ wordt genoemd – goed zou werken, moet je huis wel perfect luchtdicht zijn. Isolerende ramen en deuren mogen dus zeker niet ontbreken.

 

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!