De impact van ramen en deuren op duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen begint bij de keuze van het juiste isolatiemateriaal en de dikte van de muren. Maar ook ramen en deuren hebben een impact op de energie-efficiëntie van je toekomstige woning. Het materiaal van de raamkozijnen is van belang, net als de keuze van het glas. En vergeet ook de oriëntering van je ramen niet. Ramen in een op het zuiden gerichte gevel genieten de voorkeur op ramen aan de noordkant.

Duurzaam bouwen met PVC ramen en deuren

Wil je de energieprestatie van je nieuwbouw gunstig beïnvloeden, kies dan voor PVC. PVC ramen en deuren isoleren namelijk beter dan hout en aluminium. Houten ramen halen een gemiddelde U-waarde (het cijfer dat de isolatiewaarde uitdrukt) van 1,8, terwijl top-PVC-ramen tot 1,1 gaan. Aluminium ramen zijn dan weer heel erg duur en bovendien isoleren ze niet beter dan PVC. De keuze voor PVC is dus helemaal geen moeilijke: het is gewoonweg het meest duurzame materiaal op de markt. Net daarom wordt het ook zo vaak gekozen. Voor deuren kun je overigens hetzelfde zeggen. Wie duurzaamheid wil, komt altijd bij PVC terecht.

Hoogrendementsglas vs dubbel glas

Hoogrendementsglas is altijd de beste keuze en isoleert je ramen nog beter dan dubbel glas. Laat je niet afschrikken door het prijskaartje, want die meerprijs win je op termijn zeker terug als gevolg van een lagere energiefactuur. Bovendien beloont de Vlaamse overheid investeren in hoogrendementsglas (tot 15 euro per vierkante meter)!

> Opgelet: info in dit artikel over mogelijke premies of subsidies kan ondertussen achterhaald zijn. Raadpleeg ons overzicht van actueel geldende premies & subsidies!

Kleine ramen vs grote ramen

duurzaam bouwenHoe goed een raam ook isoleert, warmteverlies is niet te vermijden – ook niet in nieuwbouwwoningen. Om het warmteverlies te beperken doe je er goed aan om de oriëntering van je ramen in beschouwing te nemen bij het uittekenen van het bouwplan. Op het zuiden gerichte gevels zijn ideaal voor grotere raampartijen omdat de zon daar heviger schijnt. Gevels die naar het noorden gericht zijn kun je beter kleine ramen geven. Op die manier beperk je het warmteverlies, maar krijg je toch voldoende natuurlijk licht binnen.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!