Je huis winterklaar maken in 5 stappen

Het heeft even geduurd dit jaar, maar de koude maakt stilletjes aan weer zijn intrede. Dat betekent dat we met z’n allen heel wat avonden binnenshuis zullen doorbrengen en dat het weer tijd is voor warme winteroutfits, maar natuurlijk ook dat we onze huizen winterklaar moeten maken. Even de checklist hieronder doorlopen, is de beste manier om onaangename verrassingen te vermijden. Maar we kunnen je alvast meegeven dat isolatie nog steeds de primerende factor is. Alvast enkele tips om je huis winterklaar te maken!

Isolatie is een must: begin bij je ramen en deuren

Je huis winterklaar maken, dat vraagt allereerst een zorgvuldige controle van je ramen en deuren. Begin aan de basis: hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder warmte- en energieverlies. Tijdens de koude wintermaanden heb je het natuurlijk graag comfortabel warm, maar dure energie verkwisten, is uiteraard niet de bedoeling. Kijk na of je ramen en deuren niet beschadigd zijn in de eerste plaats, of er geen kiertjes zijn, en of de dichtingen niet versleten zijn.

huis winterklaar maken tipsDaarnaast hoeven we je waarschijnlijk niet te leren dat er heel wat verschil is tussen de isolerende capaciteiten van ramen en deuren. Ontdek het drievoudig voordeel van goed isolerende ramen of bereken hoeveel energie je kan besparen dankzij onze PVC ramen!

En wist je dat je een combipremie op de kop kan tikken bij het als je gelijktijdig investeert in isolerende ramen en muurisolatie?

> Opgelet: info in dit artikel over mogelijke premies of subsidies kan ondertussen achterhaald zijn. Raadpleeg ons overzicht van actueel geldende premies & subsidies!

Je schoorsteen (laten) vegen

Het is belangrijk dat je schoorsteen voldoende lucht aanzuigt. Dat zorgt namelijk voor een goede luchtdoorstroming en ventilatie, waardoor je heel wat energie bespaart. Jaarlijks een erkende schoorsteenveger je schoorsteen onder handen laten nemen is verplicht bij wet, maar het nog een keer zelf doen, is echt wel aan te raden. Een veegset in huis halen en je kan aan de slag!

Bevroren leidingen vermijden

Waterleidingen die bevriezen tijdens de wintermaanden: je maakt het liever niet mee. Controleer of je hoofdkraan niet lekt en zorg dat je kranen en de watermeter voldoende geïsoleerd zijn. De watermeter en leidingen inpakken met isolatiemateriaal is een best practice, vooral als ze zich in de buurt van kelderramen of op de buitenmuren van je huis bevinden. Leidingen die je weinig gebruikt, laat je het best leeg.

De dakgoten schoonmaken

Afgevallen bladeren en taken veroorzaken in sommige gevallen heel wat miserie. Om je huis ter dege winterklaar te maken, doe je er daarom goed aan om je dakgoten schoon te maken. Is de klus geklaard? Controleer dan zeker of het water goed kan aflopen door een beetje water door je dakgoten te laten lopen. En als je dan toch op het dak zit, check dan meteen of je beschadigde dakpannen tegenkomt. Die vervang je het best zo snel mogelijk.

Radiatoren ontluchten: een must

Ook je radiatoren ontluchten hoort erbij. Zo halen ze zelfs in de winter een hoog rendement. Hoe dat in z’n werk gaat? Je hoeft alleen maar de aan- en afvoerleiding te ontkoppelen, de thermostatische kranen te sluiten, het water op te vangen en de ontluchter in tegenwijzerzin open te draaien. Zodra het water weer begint te lopen, sluit je de ontluchter weer.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!