Verluchten is cruciaal in de strijd tegen deze schadelijke stoffen

Wanneer je vaak binnen zit, is het belangrijk om de lucht in je woning regelmatig te verversen. Op die manier krijgen vocht en schadelijke stoffen geen kans. Ontdek hoe je de verluchting van je woning het best aanpakt.

Veel voorkomende schadelijke stoffen

Ongezonde lucht binnenshuis komt voor in verschillende vormen. Ziehier een aantal van de voornaamste boosdoeners:

  • te veel vocht in de lucht: dit komt vooral voor in badkamers en kelder
  • te veel CO2 en te weinig zuurstof in de lucht
  • tabaksrook, paks en nitropaks: dit zijn organische verbindingen die ontstaan bij onvolledige verbranding van organisch materiaal
  • fijn stof, veroorzaakt door te roken, te stofzuigen of een open haard te gebruiken
  • vluchtige organische stoffen (VOS), veroorzaakt door het gebruik van bepaalde soorten verf, lijm of spuitbussen

Ventileer voldoende!

De meeste woningen die vandaag gebouwd of gerenoveerd worden, zijn heel goed geïsoleerd. Omdat alle spleten en kieren afgedicht zijn, is voldoende ventileren dan ook een absolute must om alle schadelijke stoffen buiten te krijgen.

Een goed ventilatiesysteem voert vochtige lucht en bacteriën af en verse lucht aan. Het resultaat? Een gezond binnenklimaat. En dat heeft alleen maar positieve gevolgen. Je zult snel merken dat je minder last hebt van verkoudheden en geïrriteerde luchtwegen.

Kies met zorg een geschikt ventilatiesysteem

In België is een ventilatiesysteem sinds 2006 verplicht bij nieuwbouwwoningen, maar ook in oudere woningen is het erg nuttig. Er bestaan vier verschillende soorten ventilatiesystemen, elk met hun voor- en nadelen.

Ventilatiesystemen C en D worden het meest gebruikt. Systeem C voert de verse lucht aan via roosters in ramen en deuren in droge ruimtes. Roosters in natte ruimtes voeren de binnenlucht, die vervuild is met schadelijke stoffen, weer af. Bij systeem D verloopt de aan- en afvoer van de lucht volledig automatisch.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!