De BEN-woning: wat zijn de voorwaarden?

ben-woning

Heb je al gehoord van BEN? Het is een nieuw begrip dat staat voor bijna-energieneutraal. BEN-woningen worden vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Maar dat betekent niet dat je er nu al niet mee kunt beginnen. Wat betekent het precies, wat zijn de voordelen en hoe gaat het in z’n werk? Wij maken je wegwijs.

Wat is een BEN-woning?

Zoals de term zelf zegt, verbruiken BEN-woningen amper energie. Verwarmen, ventileren, koelen en warm water produceren: het gebeurt allemaal zo zuinig mogelijk. Bovendien wordt de energie grotendeels uit hernieuwbare bronnen gehaald. Dit zijn de voornaamste voorwaarden:

  • een E-peil van 30 (of minder)
  • een K-peil van 40 (of minder)
  • een netto-energiebehoefte voor verwarming van 70 kWh/m2
  • een minimaal aandeel hernieuwbare energie

Een volledig overzicht van de voorwaarden van BEN-woningen kan je online raadplegen.

ben-woningen

De troeven van BEN-bouwen

BEN-woningen blinken uit in energiezuinigheid. Ze vergen een aanzienlijke investering in energiebesparende maatregelen, maar die verdien je na verloop van tijd dubbel en dik terug. Dit zijn de belangrijkste troeven:

  • een heel lage energiefactuur
  • meer comfort
  • een gezonder binnenklimaat
  • een milieuvriendelijke energievoorziening

Doe een beroep op premies

Bovendien kan je een beroep doen op overheidspremies wanneer je voor een BEN-woning kiest. Voor een woning met een E-peil dat gelijk is aan of kleiner dan 30 krijg je van de Vlaamse overheid een premie (via de netbeheerder). Bovendien krijg je 100% korting op je roerende voorheffing en bieden sommige banken een voordelig rentetarief voor wie een energiezuinige woning bouwt. Het loont dus de moeite om nu al de koe bij de horens te vatten en niet te wachten tot 2021.

> Opgelet: info in dit artikel over mogelijke premies of subsidies kan ondertussen achterhaald zijn. Raadpleeg ons overzicht van actueel geldende premies & subsidies!

Ga voor een optimale thermische isolatie

Hoe kan je zo weinig mogelijk energie verbruiken? Door je woning in de eerste plaats goed te isoleren. Je moet het dak en de buitenmuren isoleren, maar het buitenschrijnwerk is minstens even belangrijk. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan PVC ramen en PVC deuren. Ze garanderen een optimale thermische isolatie én prijs-kwaliteitverhouding.

Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons of vraag een gratis offerte aan.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!