De beglazing is een van de belangrijkste onderdelen van je ramen. Het glas van je ramen zorgt voor lichtinval en verbindt je woning met de omgeving. Uiteraard is ook het esthetische aspect van belang. Er spelen meerdere factoren een rol bij de keuze van de beglazing: thermische isolatie, inbraakpreventie, onderhoud, veiligheid,… Dankzij nieuwe producten en technologische vooruitgang worden ramen er ook alleen maar gesofisticeerder op. We zetten de verschillende soorten beglazing op een rijtje en maken je wegwijs!
De verschillende soorten beglazing in een notendop
Dubbel beglazing
Dubbele beglazing is nog altijd een van de meest gebruikte soorten glas. Het bestaat uit twee glasbladen met een ruimte die gevuld wordt met een isolerend gas. Wil je ramen kopen met dubbel glas? Dan kies je voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en een U-waarde van 1,1 W/m2K. De U-waarde meet de thermische prestaties van de beglazing.
Driedubbele beglazing
Wil je de nadruk leggen op energiebesparing? Ga dan voor driedubbele beglazing. Fabrikanten spelen hierbij in op de steeds strengere eisen op het gebied van energiezuinigheid. Bij driedubbel glas wordt er een metalen coating op het glasblad aangebracht en als isolerend gas wordt argon of krypton gebruikt.
Zelfreinigende beglazing
Dankzij oppervlaktebehandeling blijven ramen langer proper en wordt het gemakkelijker om ze schoon te maken. Als je voor zelfreinigende beglazing kiest, moet je PVC ramen 4 tot 5 keer minder vaak onderhouden. De zelfreinigende werking wordt gegarandeerd door een minerale coating die op de buitenkant van de ramen wordt aangebracht.
Antireflecterende beglazing
Op dit soort beglazing wordt een antireflectiecoating (doorzichtige coating van metaaloxiden) aangebracht waardoor de weerspiegeling tot 8 keer lager ligt dan bij gewoon glas.
Ondoorzichtige beglazing
Tussen de glasplaten van ondoorzichtige beglazing zit een film van vloeibare kristallen. Door elektrische spanning liggen de kristallen kriskras door elkaar en wordt de beglazing ondoorzichtig, maar laat ze wel nog altijd licht door.
Verwarmde beglazing
Verwarmde beglazing maakt gebruik van gelaagd veiligheidsglas. Als de metaalcoating onder spanning wordt gebracht, warmt het glas op en straalt ze warmte uit. Dit soort glas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor badkamerspiegels.
Decoratieve beglazing
Met decoratieve beglazing kan je allerlei kanten uit: geëmailleerd, gezeefdrukt, gekleurd, gelakt, verzilverd, gelamineerd,… De mogelijkheden zijn legio en architecten kunnen zich hiermee volop uitleven.
Structurele beglazing
Structurele beglazing wordt vooral gebruikt voor serres, veranda’s, doorzichtige tredes,… Het wordt niet in een raamkader geplaatst waardoor je veel vrijheid hebt bij het ontwerpen van bijvoorbeeld patio’s en overkappingen.
Wil je meer weten over de verschillende soorten beglazing? Neem dan contact met ons op voor advies op maat. Je kan ook altijd een gratis offerte aanvragen.