E-peil en K-peil: wat is precies het verschil?

verschil tussen E-peil en K-peilIn Vlaanderen moeten alle woningen waarvoor een bouwvergunning wordt aangevraagd aan bepaalde energienormen beantwoorden. Die normen staan bekend als de EPB-eisen (Energieprestaties en Binnenklimaat). Twee belangrijke parameters daarbij zijn het E-peil en het K-peil. Maar wat is precies het verschil tussen de twee? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

De EPB-eisen: een overzicht

Als je een woning wilt bouwen, kan je maar beter inzicht hebben in de EPB-eisen. Het is een handige leidraad om je woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Bovendien gelden de normen voor alle nieuwbouwprojecten in Vlaanderen.

  • De energieprestaties van je woning: energiebehoefte en hernieuwbare energie.
  • Thermische isolatie: wat is de globale isolatie van je woning.
  • Een gezond binnenklimaat: een goede ventilatie is essentieel.

Het E-peil: hoe energiezuinig is je woning?

Het E-peil maakt duidelijk hoe energiezuinig je woning is. Hoe lager de waarde, hoe minder energie er wordt verbruikt. Er zijn twee factoren die hierop een bepalende impact hebben: isolatie en rendement van de verwarmingstoestellen. Zowel de verwarming, het elektriciteitsverbruik als de productie van warm water hebben hierop een invloed. Het E-peil wordt uitgedrukt met een E-waarde die vanaf 2014 verplicht kleiner moet zijn dan E60. In de daaropvolgende jaren wordt de norm alleen maar strenger (tot E30 in 2021).

pvc-ramen-isolatiewaarde

Het K-peil: hoe goed is je woning geïsoleerd?

Is je woning goed geïsoleerd? Dat is de hamvraag voor het bepalen van het K-peil. Ook hier geldt: hoe lager de waarde, hoe beter geïsoleerd. De volledige zogenaamde ‘isolatieschil’ wordt in de berekening opgenomen: dak, buitenmuren, vloeren, ramen, deuren,… Het gaat om de globale isolatiewaarde van je woning, niet om de aparte onderdelen. Het K-peil heeft bovendien een impact op het E-peil.

Het belang van ramen en deuren

De isolatiewaarde van je ramen en deuren heeft een rechtstreekse invloed op het K-peil. Logischerwijs beïnvloeden ze ook het E-peil. Het is dan ook belangrijk om buitenschrijnwerk te kopen die aan de strenge isolatienormen voldoet. Zowel de kwaliteit van de raamprofielen als het type beglazing zijn hierbij van belang.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor PVC ramen en PVC deuren. Neem contact met ons op voor een gratis offerte op maat en doe een beroep op een van onze experts!

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!