Sinds april 2007 is er de zogenaamde glasnorm voor glas dat gebruikt wordt in de bouw. Die glasnorm bepaalt de vereisten voor veiligheidsglas, en die norm bepaalt wanneer veiligheidsglas gebruikt moet worden. Zo moeten schuiframen, glazen deuren en een raam tot op de grond allemaal van veiligheidsglas worden voorzien. Maar wat is het nut van die glasnorm, en wanneer is de norm van toepassing?
Veiligheidsglas, wat is dat?
De glasnorm beschrijft wanneer er in de bouw veiligheidsglas gebruikt moet worden. Dat veiligheidsglas kan gehard glas zijn, of gelaagd glas. Gehard glas valt bij glasbreuk in kleine korreltjes naar beneden, zodat het geen letsels kan veroorzaken. Gelaagd glas bestaat uit twee glasbladen met daartussen een folie. De folie houdt het glas bij elkaar, zodat het glas wel kan barsten maar niet kan breken. Vlakglas, draadglas of halfgehard glas worden dus niet aanvaard als veiligheidsglas!
Wanneer is de glasnorm voor veiligheidsglas van toepassing?
De glasnorm voor veiligheidsglas is geen wet, het is een norm. Dat wil zeggen dat de norm niet per se gevolgd hoeft te worden, maar als je de norm niet volgt, kan je daar wel de gevolgen van ondervinden: bij een ongeluk kan de persoon die de norm niet volgde (de voorschrijver, de plaatser of de opdrachtgever) aansprakelijk worden gesteld voor de schade van het ongeluk.
Bij Van pellicom raden we het gebruik van veiligheidsglas sowieso aan, en uiteraard volgen we steeds de glasnorm. Gewone ramen moeten in principe niet uit veiligheidsglas zijn, maar bij een glazen deur is dat soms wel zo: indien het glas groter is dan 0,5 m² is, moet gehard glas of gelaagd glas met één folie gebruikt worden.
De voordelen van veiligheidsglas
Bij het plaatsen van nieuwe deuren of ramen, bekijken wij altijd even of het plaatsen van veiligheidsglas aangewezen is of niet. Veiligheidsglas heeft twee grote voordelen: het beschermt je tegen letsels als het breekt, en het beschermt je tegen inbraak. Vooral als je thuis kleine kinderen hebt rondlopen, moet je veiligheidsglas overwegen. Meer weten over veiligheidsglas en de glasnorm? Contacteer ons!