Lambda-waarde: hoe lager, hoe beter de isolatie

lambda-waarde

De lambda-waarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. In het vakjargon wordt er ook van thermische geleidbaarheid of warmtegeleidingscoëfficiënt gesproken. Die geleidbaarheid is afhankelijk van de temperatuur, de dichtheid en het vochtgehalte van een materiaal. Hoe lager de lambda–waarde (λ-waarde), hoe beter de thermische isolatie van het materiaal.

Lambda-waarde: wat betekent het precies?

De lambda-waarde is de hoeveelheid warmte die er per tijdseenheid door een vlak van 1 vierkante meter met een dikte van 1 meter wordt geleid bij een temperatuurverschil van 1°C. Men spreekt van een ‘isolatiemateriaal’ bij een waarde die kleiner is dan of gelijk aan 0,065 W/mK. Hoe lager de λ-waarde, hoe minder isolatie je moet voorzien om hetzelfde resultaat te verkrijgen.

Lamda-waardes zijn belangrijk voor de volgende zaken:

  • ramen en deuren,
  • gevelisolatie,
  • akoestische isolatie.

Je doet er dan ook goed aan om vooraf na te denken over welke materialen je in je woning wil gebruiken en hoe goed ze isoleren.

lambda-waarde pvc ramen

Hou rekening met de dikte van het materiaal

Wil je je woning uitstekend isoleren en besparen op je energiefactuur? Dan haal je het best materialen met een lage lambda-waarde in huis. Maar dat betekent niet dat materialen met een lage λ-waarde altijd beter isoleren dan die met een hogere waarde. Een hogere waarde kan namelijk gecompenseerd worden door de dikte van het materiaal.

De lambda-waarde van PVC

PVC is een materiaal dat uitstekend isoleert en een lage λ-waarde heeft. Als je PVC ramen en PVC deuren installeert, bespaar je heel wat op je energiekosten. Als je dat ook nog eens combineert met hoogrendementsglas ben je zeker van een lage energiefactuur.

PVC is bovendien verkrijgbaar in vele uitvoeringen en kleuren waardoor het bij allerlei stijlen past: van klassiek over pastorie tot modern.

Wil je meer weten over de troeven van PVC? Neem dan contact met ons op voor extra informatie of een gratis offerte.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!