Premies voor nieuwbouw in 2015: een stand van zaken

premies nieuwbouw 2015Energiezuinig bouwen zit volop in de lift. Meer en meer mensen zijn er voor te vinden en bovendien wordt het ook door de overheid gestimuleerd. Zeker voor nieuwbouwwoningen kan je een beroep doen op financiële overheidssteun. Maar wat zijn precies de premies voor nieuwbouw in 2015? Wij zetten de belangrijkste aspecten op een rijtje.

Premies voor nieuwbouw in 2015: de minima

De overheid zet hoog in op energiezuinig bouwen en voert een tweeledig beleid. Enerzijds worden energiebesparende renovatiewerken gestimuleerd. Anderzijds gelden er almaar strengere normen voor nieuwbouwwoningen:

  • Het K-peil mag maximaal 40 bedragen.
  • Het E-peil maximaal 60.
  • De netto-energiebehoefte maximaal 70 kWh per vierkante meter.

Als je aan een gloednieuw huis of appartement bouwt, moet je dus met deze voorwaarden rekening houden.

Premie voor nieuwbouwwoningen met een verlaagd E-peil

Het E-peil drukt de energiezuinigheid van je woning uit. Hoe lager het getal, hoe lager het energieverbruik. Het E-peil kadert binnen de EPB-eisen (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) waarmee de overheid energiezuinig bouwen en verbouwen promoot. Voor bouwaanvragen vanaf 1 januari tot 31 december 2015 heb je recht op een premie wanneer het E-peil van je nieuwbouw E30 of lager is. Dit zijn de premies:

  • Woningen: minstens 1.800 euro, verhoogd met 50 euro per E-peilpunt lager dan E30.
  • Appartementen: minstens 800 euro, verhoogd met 30 euro per E-peilpunt lager dan E30.

nieuwbouwwoning met pvc ramen en pvc deuren

Hoe lager het energieverbruik, hoe hoger de beloning

De premies van de overheid liggen hoger voor wie meer investeert in energiezuinig bouwen. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen namelijk bijnaenergieneutraal worden. Je woning verwarmen, warm water produceren, koelen en ventileren: in zogenaamde BEN-woningen moet het allemaal zo zuinig mogelijk gebeuren. Verder moet de energie grotendeels uit hernieuwbare bronnen gehaald worden.

Kies voor isolerende ramen en deuren

Hoe kan je energiezuinig bouwen? In de eerste plaats door je woning optimaal te isoleren. Het buitenschrijnwerk vormt hiervan een belangrijk onderdeel. Als je voor PVC ramen en PVC deuren kiest, combineer je energiezuinigheid met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

> Opgelet: info in dit artikel over mogelijke premies of subsidies kan ondertussen achterhaald zijn. Raadpleeg ons overzicht van actueel geldende premies & subsidies!

Interesse? Neem contact met ons op voor advies op maat of een gratis offerte.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!