Propere lucht binnenshuis: het belang van een gezond binnenklimaat

huis ventilerenWe beseffen het dikwijls niet, maar de kwaliteit van de lucht binnenshuis is in vele gevallen slechter dan die van de buitenlucht. En dat terwijl we ongeveer 85% van onze tijd binnen 4 muren doorbrengen: thuis, op het werk, op school,… Een gezond binnenklimaat is van groot belang voor ons welzijn en bespaart ons een hoop vervelende kwaaltjes en ziektes.

Kwaliteit van binnenlucht wordt dikwijls verwaarloosd

Luchtverontreiniging brengen we meestal in verband met smog en uitlaatgassen. Denk maar aan de hoge concentratie van fijn stof in steden of in de buurt van drukke autowegen. Bij de kwaliteit van de lucht in gebouwen wordt dan weer weinig stilgestaan, ook al spenderen we er veel meer tijd. Blijkbaar gaan we ervan uit dat die per definitie optimaal is, maar dat is een misvatting.

Gevolgen van een ongezond binnenklimaat

De stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen, de aanwezigheid van mensen die in- en uitademen, verwarmingstoestellen en meubels,… Er zijn heel wat factoren die de kwaliteit van de lucht in een ruimte beïnvloeden. In het beste geval krijg je te maken met geurhinder of wat lichte hoofdpijn. In het slechtste geval zijn de gevolgen voor onze gezondheid veel groter, zeker als je veel tijd in verontreinigde lucht doorbrengt.

4 tips voor een gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat is een must, bij je thuis, op het werk, in scholen, rusthuizen, … Maar hoe verkrijg je schone lucht? Wij zetten 4 tips op een rijtje.

1. Ventileren

gezond binnenklimaatEen goed ventilatiesysteem is onmisbaar. Je voorkomt dat er te veel schadelijke stoffen en vocht in de ruimte blijven hangen. Door goed te ventileren verkrijg je een constante stroom van frisse buitenlucht. Ventilatieroosters zorgen daarvoor. Je kan ook de ramen op een kier zetten.

2. Luchten

Zorg ervoor dat je alle ruimtes elke dag lucht. Zet de ramen een beetje open, gedurende minstens een half uur. Vergeet niet om de verwarming uit te draaien, want anders lopen de verwarmingskosten onnodig op.

3. Geef schimmels geen schijn van een kans

Schimmelvorming is dodelijk voor een gezond binnenklimaat. Schimmels verspreiden niet alleen een hinderlijke geur, ze zijn ook nefast voor onze gezondheid. Je moet ze dan ook onmiddellijk verwijderen. Hier geldt het bekende credo: ‘Beter voorkomen dan genezen’. Schimmels gedijen alleen in vochtige ruimtes. Zorg er dus voor dat het vochtgehalte in je woning niet te hoog is.

4. Op de juiste manier verwarmen

Tijdens de winter staat de verwarming bijna 24 uur op 24 aan. Gewoon verwarmen is niet genoeg, je moet het op de juiste manier aanpakken. Zorg voor een constante temperatuur en een gelijkmatige warmte zodat vocht geen kans krijgt. Laat de verwarming ook ’s nachts draaien zodat het niet te koud wordt (15 °C is ideaal).

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!