Voor een optimaal comfort in huis is ventilatie cruciaal. Klinkt eenvoudig, maar er bestaan heel wat verschillende mogelijkheden om je huis te ventileren. Zowel bij ventilatiesysteem A, B als C bewijzen raamroosters hun grote nut. We leggen je uit hoe dat precies in zijn werk gaat.
Natuurlijk of mechanische ventilatie
Om je woning te verluchten, zou je in principe gewoon af en toe je ramen kunnen openzetten, maar die methode is – zeker bij slecht weer – niet ideaal. In plaats van deze vorm van ongecontroleerde ventilatie – waarbij het moeilijk is om het ventilatiedebiet te regelen – kun je kiezen voor gecontroleerde natuurlijke of mechanische ventilatie.
Bij natuurlijke ventilatie wordt er geen gebruik gemaakt van een motorisch toestel om de verse lucht aan en af te voeren. Mechanische ventilatie daarentegen maakt gebruik van ventilatoren om het debiet te regelen. Eventueel kunnen deze ventilatoren aangestuurd worden door sensoren.
Natuurlijke ventilatie via raamroosters
Natuurlijke ventilatie, ook ventilatiesysteem A genoemd, is de goedkoopste manier om je woning te verluchten. Het zijn drukverschillen binnen en buiten de woning die ervoor zorgen dat de lucht zich verplaatst.
Het enige wat je moet voorzien zijn regelbare roosters langs waar de verse lucht naar binnen kan. Raamroosters zijn hierbij ideaal. Deze smalle roosters zijn zo ontworpen dat ze enkel lucht binnenlaten; pollen, stof, vuil en regen worden tegengehouden. Er bestaan zelfs zelfregulerende raamroosters, die verhinderen dat er bij felle wind te veel koude lucht doorstroomt.
Mechanische ventilatie via raamroosters
Ook als je kiest voor de mechanische ventilatiesystemen B en C kun je je voordeel doen met raamroosters:
- Ventilatiesysteem B of mechanische toevoerventilatie gebruikt ventilatoren om verse lucht aan te voeren via leefruimtes, woonkamers, burelen of andere ‘droge ruimtes’. De vervuilde lucht wordt zo gedwongen om de woning te verlaten via afvoeropeningen.
- Ventilatiesysteem C of mechanische afvoerventilatie werkt net omgekeerd: de vervuilde lucht wordt via ventilatoren weggezogen uit ‘natte ruimtes’ zoals toiletten, badkamers of keukens. Dit creëert onderdruk waardoor er verse lucht de woning binnengezogen wordt, bijvoorbeeld via raamroosters.
Heb je vragen over mogelijkheden die raamroosters te bieden hebben? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.