Condensatie op je ramen: een teken aan de wand?

condensatieCondens op de ramen hoeft niet alarmerend te zijn. In sommige gevallen is condensatie perfect normaal – bijvoorbeeld wanneer je net een warm bad genomen hebt en de stoom neerslaat op het badkamerraam. Pas wanneer de condens zich tussen twee lagen beglazing bevindt, moet je je zorgen maken. Enkele feiten en aandachtspunten op een rijtje.

Wat is condensatie?

Condens ontstaat wanneer waterdamp afkoelt en bijgevolg een vloeibare vorm aanneemt. Het is het  tegenovergestelde van verdampen.

Wanneer komt condensatie op je ramen voor?

Condens op ramen ontstaat meestal door een temperatuurverschil. Een voorbeeld: wanneer de buitenlucht in de zomer warmer is dan de lucht binnenshuis, slaat die buitenlucht vaak als condens neer op de buitenkant van de ramen. Zeker als je ramen supergeïsoleerd zijn, krijg je condensatie als reactie op het koude raamoppervlak.

Ook op de binnenkant van de ramen kan condens ontstaan tengevolge van vocht dat je binnenshuis produceert – denk maar aan waterdamp tijdens het koken of douchen.

Dubbele beglazing

Heb je voor dubbele beglazing gekozen? Dan zijn de ramen in jouw woning bijzonder goed geïsoleerd. Dat is positief voor je energieverbruik en het maakt je woning veiliger. Alleen leveren zulke superisolerende ramen soms condensatieproblemen op, zeker wanneer je de isolatiefactor van je ramen onvoldoende compenseert met een degelijk ventilatiesysteem. Om te voorkomen dat het vocht pas na enkele uren vanzelf van je ramen verdwijnt, loont het om te investeren in een ventilatiemechanisme. Bovendien vermijd je op die manier ook vochtproblemen op lange termijn, zoals vocht in muren of – erger nog – schimmelvorming.

condensatie

Tijd voor nieuwe exemplaren?

Heb je nog ramen met enkele beglazing in huis, of merk je dat er wel érg vaak condens neerslaat op je ramen? Dan is het misschien tijd om je ramen te vervangen door nieuwe exemplaren. Pvc-ramen zijn in dat geval zeker het overwegen waard. Je kiest zelf welke stijl en kleuren het beste passen bij jouw woning én je profiteert van een lagere energiefactuur dankzij de energiebesparing die pvc-ramen opleveren.

 

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!