Ramen wassen zonder strepen of vlekken

Ramen wassen zonder strepenRamen komen pas tot hun recht wanneer ze volledig proper zijn. Vuile vensters geven een slordige indruk, belemmeren het uitzicht en moet je dus altijd vermijden. Er zijn heel wat remedies beschikbaar om je ramen te wassen zonder strepen. Degelijk materiaal is belangrijk en ook de techniek die je gebruikt om de ramen te wassen. Maar enkele trucjes vanuit grootmoeders tijd kunnen vandaag de dag nog altijd efficiënt zijn…

Ramen wassen: goede voorbereiding is half werk

Poetsmateriaal: wat heb je nodig?

Je hebt om te beginnen het juiste poetsmateriaal nodig. De raamtrekker moet van goeie kwaliteit zijn want anders loop je het risico dat je raam wordt beschadigd. Verder is ook een degelijke spons en zeem onmisbaar. Gebruik gewoon proper warm water en giet daar een scheut ammoniak in wanneer je vensters vet zijn. Voor heldere ramen kan je wat glansmiddel (detergent) voor de vaatwas aan je water toevoegen. Tot slot doet ook een halve ui of een beetje azijn wonderen voor proper gewassen ramen zonder strepen.

Onthoud: meer schoonmaakproduct staat niet per se gelijk aan properdere ramen… Een dopje volstaat in de meeste gevallen.

En… Water?

Geef je ’s zomers je ramen een poetsbeurt? Dan kan je even goed opgevangen regenwater gebruiken. Het toegevoegde schoonmaakmiddel zorgt voor de hygiëne, de hogere buitentemperatuur maakt het regenwater voldoende warm en het is beter voor het milieu (en je portemonnee). Daarnaast heeft regenwater het extra voordeel dat er geen kalk in zit, wat vaak de oorzaak vormt van strepen.

Stap 1: eerst het grofste vuil verwijderen

Vooraleer je begint te wassen, moet je eerst het ergste vuil van je vensters verwijderen. Daarvoor gebruik je best een tuinslang. Wanneer je ramen heel vuil zijn, maak je ze het beste schoon met een spons die je in lauw sodawater drenkt. Om uitwerpselen van vogels te verwijderen, kan je tandpasta gebruiken.

Tip: uitwerpselen kunnen wel eens hardnekkig uit de hoek komen… Met een ijskrabber te werk gaan, kan mogelijks krassen maken (bij oudere glaspartijen dan vooral). Maak in plaats daarvan een stukje keukenpapier vochtig en ‘plak’ het tegen het raam. Een vijftal minuten later zal je de resten makkelijk kunnen verwijderen, zonder stukken (of krassen) te maken!

Stap 2: spons en raamtrekker gebruiken: volg deze stappen

  1. Zorg ervoor dat je spons niet te nat is. Knijp ze bijna droog en was je ramen van onder naar boven. Op die manier voorkom je lekvlekken.
  2. Daarna gebruik je de raamtrekker en het zeem om je ramen droog te maken. Zorg voor een droge zone aan de buitenkant van de ramen. Laat de raamtrekker in een ruk van boven naar beneden laten glijden. Wanneer je in het midden stopt, loop je risico op strepen of vegen.
  3. Merk je dat er nog altijd strepen op je ramen staan? Ga dan met krantenpapier over je ramen. De strepen zullen meteen verdwijnen.

Ramen wassen wanneer het vriest

Ramen wassen zonder vegenAls je ramen echt vuil zijn, kan je ze ook bij lage temperaturen wassen. Maar opgelet: gebruik zeker geen warm water, want door het temperatuurverschil kan het glas barsten. Vergeet daarnaast ook niet om antivriesproduct aan het water toe te voegen. In doe-het-zelfzaken kan je antivriesproduct – speciaal voor ramen – verkrijgen. Wanneer je je ramen bij koude temperaturen lapt, zorg er dan voor dat je waterdichte rubberen handschoenen draagt.

Dit artikel is geüpdatet met extra trips om strepen te vermijden tijdens het wassen van je ramen.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!