Hoe bepaal je de afmetingen van je ramen?

Als je nieuwe ramen wil installeren, is het belangrijk om de juiste afmetingen te kennen. In dit artikel lees je hoe je die op een correcte wijze kan bepalen.

PVC-ramen: beschikbaar in alle afmetingen

Sommige personen houden van grote ramen, met weidse vergezichten op hun tuin of de omgeving. Andere mensen houden het liever kleiner: smallere ramen geven een knusser gevoel van warmte en geborgenheid. Er bestaan geen wettelijke richtlijnen omtrent de omvang van ramen, waardoor je volledig vrij een keuze kunt maken.

Zijn je ramen aan vervanging toe? En wens je graag PVC-ramen te installeren? Dan maakt het niet uit of je nu grote of kleine ramen hebt. PVC ramen kunnen namelijk in alle uiteenlopende uitvoeringen en maten geplaatst worden. Je bepaalt de afmetingen dus gewoon aan de hand van de omvang van je huidige ramen. Zo hoef je geen extra stukken muur af te breken of bij te bouwen.

Maar hoe bepaal je nu de exacte afmetingen van je raam? Hiervoor moet je twee stappen volgen:

Stap 1: bereken de dagmaat

Bereken eerst de dagmaat van het raam aan de buitenkant van je woning. Je meet hiervoor de breedte tussen de bakstenen. De hoogte van de dagmaat verkrijg je door de afstand tussen de vensterbank (blauwe steen) en het metselwerk te meten.

Stap 2: de feitelijke omvang van het raam

Om de feitelijke omvang van je raam te kennen, moet je een onderscheid maken of het raam achter de buitenmuur of tussen de muur wordt geplaatst. Bij montage achter een buitenmuur zal het raam iets groter zijn dan de dagmaat, bij een montage tussen de muur net iets kleiner.

afmeting ramen

Is het raam achter de buitenmuur geplaatst, moet je 5 centimeter bij de dagmaat optellen om de feitelijke breedte van het raam te bekomen. Om de hoogte vast te leggen, vermeerder je de dagmaat met 2,5 centimeter. Bij een plaatsing tussen de muur verminder je de dagmaat met respectievelijk 1 centimeter (breedte) en 0,5 centimeter (hoogte).

Met deze afmetingen kun je dan je bestelling plaatsen. Interesse? Neem zeker een kijkje in tussen onze catalogi!

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en effici├źntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!