De totaalrenovatiebonus: totaalrenovatie in de lift

totaalrenovatiebonus

Tegen 2017 worden de Vlaamse energiepremies grondig hervormd. Een aantal bestaande premies zullen gekoppeld worden aan strengere kwaliteitseisen, maar er is ook goed nieuws. Zo komt er een totaalrenovatiebonus voor wie binnen een periode van vijf jaar minstens drie belangrijke renovatiewerken uitvoert.

Nieuw vanaf 2017: de totaalrenovatiebonus

Dit jaar verandert er weinig tot niets aan het energiepremiebeleid in Vlaanderen. Wie dat wil, kan dus nog tot eind 2016 profiteren van bestaande premies zoals de combipremie. Maar vanaf 2017 gaat het huidige beleid op de schop en volgt er een grondige hervorming.

De belangrijkste beweegreden achter de hervorming is natuurlijk vereenvoudiging. Waar mogelijk worden verschillende premiebedragen voor gelijksoortige ingrepen namelijk herleid tot één bedrag. Daarnaast legt de Vlaamse regering bijkomende voorwaarden op aan kandidaat-renoveerders. Ook wil de regering meer nadruk leggen op totaalrenovaties en daarom roept ze de totaalrenovatiebonus in het leven.

De precieze details in verband met de individuele premies voor bestaande woningen vanaf 2017 vind je op de site renovatie2020.

Vouchers voor totaalrenovaties

De totaalrenovatiebonus die vanaf 2017 in het leven wordt geroepen, is een premie in de vorm van vouchers die je kunt aanvragen voor zogenaamde totaalrenovaties. Dat zijn renovaties waarbij je in een periode van vijf jaar minimum drie van deze werken uitvoert:

  • Isolatie van dak en zoldervloer, met een minimumoppervlakte van 30 m²
  • Isolatie van vloeren en plafonds, met een minimum van 30 m²
  • Isolatie van muren, met een minimumoppervlakte van 30 m²
  • Vervangen van ramen (glas en schrijnwerk), met een minimum van 5 m²
  • Installatie van een warmtepomp
  • Installatie van een zonneboiler
  • Installatie van een ventilatiesysteem

Het precieze bedrag van deze bonus hangt af van het aantal werken dat je uitvoert en varieert tussen de 1.250 en de 4.250 euro. Let wel: aan de bonus zullen ook enkele kwaliteitseisen verbonden zijn.

Verbouwen op je eigen ritme

Het plan voor de totaalrenovatiebonus is wel nog maar een uitvoeringsbesluit. Vooraleer het van kracht kan worden, moet het eerst nog worden voorgelegd aan een aantal adviesraden.

Hoe dan ook zijn er al positieve reacties op de geplande hervorming. Zo juicht de Vlaamse architectenorganisatie NAV de totaalrenovatiebonus toe. De NAV vindt het niet alleen positief dat wie wil verbouwen dat op zijn eigen financiële ritme zal kunnen doen, maar ook dat er een stimulans komt om dat op een goed geïntegreerde manier te doen. Verschillende ingrepen renderen namelijk maar maximaal als er eerst een masterplan wordt opgesteld, aldus de NAV.

Ben je van plan om je woning te renoveren met nieuwe ramen en deuren? Aarzel dan niet om met contact op te nemen of een gratis offerte aan te vragen.

Waarom Van Pellicom?

Tevreden klanten betekenen alles voor ons. Kwaliteit en efficiëntie zijn daarbij niet voldoende: daarom zijn we ook vooruitstrevend in alles wat we doen. Ons fantastische team stelt ons daartoe in staat!